Hvad får dig til at stå op hver morgen?

Hvad får dig til at stå op hver morgen?

Hvad får dig til at stå op på en trist gråvejrsdag og på dage, hvor chefen stjæler din energi? Og hvad får dig på sporet igen, når livet tager en uventet drejning, der ikke var til at forudse. 

Det er på minus-dage, hvor det er særlig godt at have noget større at stræbe efter.

 

Noget, der rækker ud over hverdagens forhindringer.

 

Livsdrømme, livsformål og følelsen af at have en mission i livet er med til at få os til at stå om morgenen. Det motiverer os til at kæmpe videre – også på off dage. Det giver os energi og motivation at tro på, at dagen i dag er bedre end i går.

 

Det at have et livsformål påvirker vores mentale helbred, og har direkte indflydelse på vores sundhed, selvværd, velvære og trivsel. 

 

Det mindsker stress og har en positiv effekt på den måde, vi bearbejder følelser på (1). 

At kende sit formål, er at kende sin masterplan

Når du kender dit livsformål, har du lettere ved at sætte mål, skabe retning og mening i livet, og du får en oplevelse af, at du indgår i en større sammenhæng eller helhed. 

 

Har du ingen anelse om, hvad dit livsformål er, så tag det helt roligt.  For så er du ikke den eneste. Det gode er, at det aldrig er for sent at gå i gang med at identificere, hvad du har på hjerte. Men jo før jo bedre. 

 

Vores livsformål ændre sig over tid

Typisk ændrer vores livsformål sig alt efter, hvor vi er i livet. Det kan derfor være en god idé løbende at tjekke op på, om man er i synk med sine livsdrømme og formål i livet.

"Den, der kender sine ønsker og med hensigt arbejder på at virkeliggøre dem, vil opleve at følelser, tanker og handlinger bliver indbyrdes afstemt og det fører til indre harmoni"

 

Men hvad er et livsformål?

Et livsformål er en fast intention, et tema, en drøm eller en idé, der bringer dig frem mod noget, der er meningsfuldt for dig. Noget, der handler om mere end dig selv (2). 

 

Det, der er meningsfuldt for dig, kender kun du svaret på. Når du begynder at arbejde med at finde dit livsformål, vil mulighederne for at opnå målet begynde at opstå. Du vil også opdage, at det giver mulighed for at fokusere på, hvad der er vigtigt for dig.

 

 

En måde at begynde at identificere sit livsformål er at:

 

  1. Tænk tilbage på dit liv, hvad har bragt mening, glæde og en følelse af, at du gjorde en forskel. 

  2. Tænk over, hvem du gjorde en forskel for. Var det dig selv, en person, din familie, venner, en forening, lokalsamfund, virksomhed eller kloden som helhed.

 

Gør det simpelt og ligetil, overkomplicér det ikke. Tænk på, hvad der giver mening for dig, og hvor du finder glæde og energi. 

 

Her er et par eksempler, fra nogle af mine deltagere:

  • Jeg vil være noget for mine børn, så længe de har brug for mig.

  • For mig giver det mening at være dyrerettigheds-aktivist. En, som giver dyrene en stemme.

  • Jeg vil gerne dele ud af mine erfaringer og give unge mennesker en indsigt, som de kan få glæde af i livet.

  • Jeg drømmer om at skabe glæde – og åbne mit hjem for dem jeg holder af.

  

Hvad er dit livsformål?

 

God fornøjelse! 

🖤

Kilder: (1) Chen. M.fl. "Sense of Mission...", Harvard University, 2019, (2) Csikszentmihalyi "Flow", Dansk Psykologisk forlag 2005.

Slip din
drøm fri

Skab forandringer i dit liv. Hold dig opdateret med inspiration, værktøjer og gode tilbud.