7 dage med fokus på taknemmelighed

7 dage med fokus på taknemmelighed

- sådan kommer du i gang med at skrive taknemmelighedsdagbog.

”Husk at glæde dig over de små ting i livet. For en dag vil du se tilbage og opdage, at de var de store ting”

Kurt Vonnegut, forfatter

 

 

I denne artikel får du tips til, hvordan du kan styrke dit fokus på taknemmelighed ved at skrive taknemmelighedsdagbog i 7 dage. 

Har du nogensinde overvejet at skrive taknemmelighedsdagbog?

 

 

Taknemmelighed er et værdifuldt redskab, der kan forandre dit liv på en række positive måder.

 

At være taknemmelig betyder, at du fokuserer på de positive ting i dit liv, i stedet for at fokusere på de negative. Det betyder ikke, at du skal fortrænge alt det svære, det vil fortsat være der. Du skal bare blive bedre til at få øje på det positive og det, der fungerer. 

 

Forskning har vist, at mennesker, der regelmæssigt praktiserer taknemmelighed, oplever en række positive effekter. Dr. Robert A. Emmons, en førende forsker inden for taknemmelighed undersøgte sammenhængen mellem taknemmelighed og livstilfredshed. Studiet viste, at de personer, der øvede taknemmelighed i deres hverdag, oplevede en stigning i deres livstilfredshed og generelle velvære.

Formålet med en taknemmelighedsdagbog er at øge din bevidsthed om de positive ting i dit liv og at styrke din taknemmelighed. Så før dagbogen med et positivt og åbent sind og lad den være en støtte i din rejse mod en mere taknemmelig livsstil.

Tips til at komme i gang

At skrive taknemmelighedsdagbog er en enkel og effektiv måde at styrke taknemmelighedsmusklen i hverdagen. Der er ingen faste regler for, hvordan det skal gøres, men her får du nogle tips til, hvordan du kommer i gang: 

 

 • Bestem en fast tid hver dag til at føre dagbogen. Det kan fx være om morgenen eller om aftenen. Jeg gør det om aftenen inden jeg lægger mig til at sove.
 • Skriv tre ting, du er taknemmelig for hver dag. Det kan være ting, du har oplevet i løbet af dagen, eller ting, du tænker på med glæde.
 • Gør det til en vane at reflektere over, hvorfor du er taknemmelig for de ting, du skriver ned. Det hjælper med at styrke din bevidsthed om taknemmeligheden.
 • Brug positiv sprogbrug og skriv ned detaljer om de ting, du er taknemmelig for. Det gør det nemmere at genkalde og styrke følelsen af taknemmelighed.
 • Hold dig til de tre ting om dagen, men føl dig fri til at skrive ned flere ting, hvis du har lyst.

 

Skriv en liste med alt det du er taknemmelig for

 

Jeg er taknemmlig for…

 

 • At mærke foråret er på vej
 • Sollyset gennem mit vindue
 • At jeg kan besøge min datter fordi hun er flyttet tættere på
 • At mine to sønner deler lejlighed og har det godt sammen
 • At mine forældre har det godt i en høj alder
 • Forårsblomsten i min have
 • At jeg er født optimist og tror på det hele nok skal gå
 • At jeg er sund og rask, og god til at træne og spise sundt
 • At jeg føler, at jeg har et godt liv
 • Skoven i min baghave
 • ………

Prøv at gøre det til en daglig vane at skrive ned ting, du er taknemmelig for. Jo mere du fokuserer på det positive, jo nemmere bliver det, og jo gladere vil du blive. Taknemmelighed smitter og du vil se, at det vil have en positiv effekt på både dit liv og på dem omkring dig.

Områder i dit liv, hvor du kan opdyrke taknemmelighed

Det kan være svært at finde ud af, hvad man kan være taknemmelig for til en start. 

Men når du begynder at fokusere på de positive ting i dit liv, vil du opleve, at du begynder at blive mere glad og tilfreds. Andre områder, der kan vække følelser af taknemmelighed kan fx være: 

 

Personlige relationer:

At være taknemmelig for de mennesker, du har omkring dig, dine nære venner og familie, og de positive oplevelser og minder, du har med dem.

Karriere og arbejdsliv: At være taknemmelig for de muligheder og ressourcer, du har til rådighed på arbejdspladsen, og for dine kollegaer, chefer eller medarbejdere.

Sundhed: At være taknemmelig for din krop og dens evne til at fungere, og for at have den nødvendige viden og adgang til sundhedsydelser, når det er nødvendigt.

Økonomi og materielle goder: At være taknemmelig for det, du har, og for de muligheder og ressourcer, du har til at opnå det, du ønsker.

Natur og omgivelser: At være taknemmelig for den verden, du lever i, for dens skønhed og mangfoldighed, og for at have muligheden for at opleve det.

Indre ressourcer: At være taknemmelig for dine færdigheder, styrker og personlige kvaliteter, og for de muligheder, de giver dig.

Spiritualitet: At være taknemmelig for de dybere meninger og formål i livet, og for de relationer og fællesskaber, der opstår som en del af en spirituel praksis.

Jo mere konkret du er, jo bedre.

Her er et eksempel på, hvordan du kan blive konkret, når du besvare spørgsmålet i taknemmelighedsdagbogen.

 

Jeg er taknemmelig for, ________, fordi ________, og det gør

 • Jeg er taknemmelig for mine venner, fordi de altid støtter og opmuntrer mig, og det gør mit liv rigere og mere meningsfuldt.
 • Jeg er taknemmelig for mit helbred, fordi det giver mig muligheden for at gøre de ting jeg elsker, og det gør mit liv mere energisk og livskraftigt.
 • Jeg er taknemmelig for min familie, fordi de er min største støtte og kærlighed, og det gør mit liv mere trygt og kærligt.

Spørgsmål til inspiration

Hvis du er i tvivl om, hvordan du kommer i gang så har jeg her et par spørgsmål, der kan hjælpe dig på vej til at opdage, hvad du er taknemmelig for:

 • Hvad har jeg oplevet i dag, som har gjort mig glad?
 • Hvem i mit liv er jeg taknemmelig for, og hvorfor?
 • Hvad har jeg opnået i dag, som jeg er stolt over?
 • Hvilke ting i min hverdag er jeg taknemmelig for?
 • Hvad har dagens udfordringer lært mig, og hvad er jeg taknemmelig for?
 • Hvad har jeg modtaget i dag, som jeg er taknemmelig for?
 • Hvad ser jeg frem til i morgen, og hvad er jeg taknemmelig for i forhold til det?

 

Jo mere specifikt du besvarer spørgsmålene jo bedre. Det hjælper dig med at mærke efter.

 

Nedenfor har du eksempler på, hvordan du kan blive konkret, når du besvare spørgsmålet i taknemmelighedsdagbogen som starter på næste side.

Print skabelon til taknemmelighedsdagbog i 7 dage.

 

Kom godt i gang med din taknemmelighedsdagbog. Download skrivebar-skabelon.

 

God fornøjelse 🖤

Har du brug for at fokusere på mere af det liv du drømmer om, så er du velkommen til at booke en gratis og uforpligtende samtale, så finder vi sammen ud af, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Slip din
drøm fri

Skab forandringer i dit liv. Hold dig opdateret med inspiration, værktøjer og gode tilbud.