Dyrk taknemmelighed og bliv glad og tilfreds ​

Dyrk taknemmelighed og bliv glad og tilfreds

“Den enkleste vej til mere glæde er at lære os selv at ønske de ting, vi allerede har.”

– William Irvine, filosof

Taknemmelighed er en af de mest undervurderede følelser vi har. 

Taknemmelighed er en af de mest kraftfulde og samtidige undervurderede følelser vi har.

En følelse du skal lære at kende – for den kan forandre dit liv. 

– Taknemmelighed er tilmed let at gå til.

– Vi kan alle praktisere den. 

– Den koster ikke noget.

…Og med en lille trænings-indsats kan vi opnå store resultater – både i forhold til os selv og i forholdet til dem omkring os.

Forskning viser at folk, der udøver taknemmelighed regelmæssigt, oplever færre negative følelser, bedre søvn, øget energi og stærkere sociale bånd.​

Værdsæt de positive ting i livet

Taknemmelighed er en følelse af glæde og anerkendelse for noget positivt vi allerede har, vi har modtaget eller oplevet.

 

 • Vi kan være taknemmelige for de store ting i livet som fx at vores børn er sunde og raske, et godt venskab eller et godt helbred.
 • Vi kan også være taknemmelighed for de små ting i hverdagen, som fx en solskinsdag eller en god kop kaffe.

 

At være taknemmelig betyder at anerkende og værdsætte det gode i livet, i stedet for at fokusere på det negative. Det betyder ikke, at vi skal fortrænge alt det svære, det vil fortsat være der. Vi skal bare bliver bedre til at få øje på det positive og det, der fungerer.  

Taknemmelighed er en muskel, der skal trænes

Vores hjerner er trænet til at finde fejl og fremkalde negative følelser.

 

Det kræver altså noget ekstra af os at træne de positive følelsesmæssige oplevelser.

 

De negative følelser har det med at skrige på vores opmærksomhed mens de positive følelser holder sig lidt i baggrunden og visker stille.

 

Tænk fx på din første reaktion, hvis du bliver sprunget over i køen i supermarkedet. Det er næppe taknemmelighed, der først kommer til dig. 

Hvad er du taknemmelig for?

Taknemmelighed gør dig glad, lykkelig og tilfreds

Ifølge forskere er træning i taknemmelighed en af de mest effektive metode til at øge følelsen af lykke.

Det kan næste lyde for godt til at være sandt for et skud taknemmelighed øger udover – følelsen af tilfredshed, bedre relationer, bedre mentalt og fysisk sundhed også din motivation og et positivt selvbillede. 

 

Fordele ved at praktisere taknemmelighed: 

Kilde: Dr. Robert A. Emmons m.fl.

At praktisere taknemmelighed handler om at udtrykke vores følelser for andre og os selv. Ved simple positive ord får vi ikke kun andre til at føle sig godt tilpas, vi får også større selvværd og bliver mere tilfredse med os selv.

Taknemmelighed viser sig…

 • Når du begynder at værdsætte de positive ting i livet, får du mere glæde i hverdagen.
 • Når du bliver opmærksom på de gode ting andre gør for dig, knytter du bånd og relationer til dem omkring dig.
 • Når du minder dig selv om, alt det du modtager, bliver du mere gavmild og motiveret for at at give tilbage.
 • Når du glæder dig over alt det du har, bliver du mindre materialistisk.
 • Når du retter blikket mod verdenen opdager du, at du er en del af en større sammenhæng.
 • Når du indser, at du ikke skal tage ting for givet, begynder du at påskønne de ting du allerede har.

5 veje til mere taknemmelighed

Der er mange måder, du kan træne taknemmelighed på i din hverdag. Her får du blot 5 af mange veje til taknemmelighed.  

Skriv taknemmelighedsdagbog 

At skrive en taknemmelighedsdagbog kan hjælpe dig med at fokusere på de gode ting i dit liv. Prøv at skrive tre ting, du er taknemmelig for hver dag, enten om aftenen eller om morgenen i en uge. Det giver dig træning og kan hjælpe dig med at ændre din opfattelse af verden og fokusere på det gode og positive.

Omgiv dig med positive mennesker

Omgiv dig med mennesker, der opmuntrer og støtter dig, i stedet for dem, der altid fokuserer på det negative. Positive mennesker kan hjælpe dig med at se verden med et mere positivt livssyn.

Fokuser på det du har i stedet for det du mangler 

Det er nemt at fokusere på det, vi ikke har, men dette kan føre til utaknemmelighed og frustration. I stedet for at fokusere på det, du ikke har, skal du prøve at fokusere på det, du har, og være taknemmelige for det.

Gør noget godt for andre 

Gør noget godt for andre, uanset hvor lidt det er. Dette kan hjælpe dig med at føle dig taknemmelig for, hvad du har, og få dig til at se verden på en mere positiv måde. 

Find taknemmelighed i hverdagens opgaver 

Prøv at se taknemmelighed i hverdagens opgaver, selv de mindste ting. At drikke en kop te, at få et varmt bad eller at få en god nats søvn, er alle ting, vi ofte tager for givet, men det er også ting, vi kan være taknemmelige for.

___

Det tager tid at træne taknemmelighed, men det er det værd. Det kan ændre dit liv på mange positive måder og give dig en dybere forbindelse til dig selv og verden omkring dig. Så begynd at øve taknemmelighed i dag. Start i det små. Vælg et forslag ovenfor, så er du i gang – det vil gøre en verden til forskel.

Områder i dit liv, hvor du kan dyrke taknemmelighed

 • Personlige relationer: At være taknemmelig for de mennesker, du har omkring dig, dine nære venner og familie, og de positive oplevelser og minder, du har med dem.
 • Karriere og arbejdsliv: At være taknemmelig for de muligheder og ressourcer, du har til rådighed på arbejdspladsen, og for dine kollegaer, chefer eller medarbejdere.
 • Sundhed: At være taknemmelig for din krop og dens evne til at fungere, og for at have den nødvendige viden og adgang til sundhedsydelser, når det er nødvendigt.
 • Økonomi og materielle goder: At være taknemmelig for det, du har, og for de muligheder og ressourcer, du har til at opnå det, du ønsker.
 • Natur og omgivelser: At være taknemmelig for den verden, du lever i, for dens skønhed og mangfoldighed, og for at have muligheden for at opleve det.
 • Indre ressourcer: At være taknemmelig for dine færdigheder, styrker og personlige kvaliteter, og for de muligheder, de giver dig.
 • Spiritualitet: At være taknemmelig for de dybere meninger og formål i livet, og for de relationer og fællesskaber, der opstår som en del af en spirituel praksis.
 
Prøv at gøre det til en daglig vane at skrive ned ting, du er taknemmelig for. Jo mere du fokuserer på det positive, jo nemmere bliver det, og jo gladere vil du blive. Taknemmelighed smitter og du vil se, at det vil have en positiv effekt på både dit liv og på dem omkring dig.

Booke en gratis uforpligtende snak, så finder vi sammen ud af, hvad jeg kan hjælpe dig med. 

Slip din
drøm fri

Skab forandringer i dit liv. Hold dig opdateret med inspiration, værktøjer og gode tilbud.