Små ting har betydning

Kris, 53 år.

I virkeligheden er starten af 50’erne i sig selv sådan en overgangsfase i livet, hvor børnene er store. Enten er de flyttet hjemmefra – eller ved at gøre det. Jeg blev skilt efter 20-25 års ægteskab, flyttede fra familiens villa og ind i min egen lejlighed. Det var et nyt sted i mit liv, og jeg vidste, at jeg skulle til at træffe mange nye valg.


Mør efter skilsmisse

At være nyskilt gør en, på trods af en meget venlig skilsmisse, følelsesmæssig øm. Jeg havde ikke troet, at det ville være noget særligt, fordi skilsmissen føltes meget velovervejet. Det skete pænt og ordentligt. Men det gjorde mig alligevel øm. For jeg har sagt farvel til et liv, der er trygt – og goddag til noget meget ukendt.

I en situation, hvor man står overfor ukendt land, er det per instinkt utrygt. Man skal lære ikke at frygte det. Jo mere man kan lade være med at være bange, og i stedet hoppe ud i det og omfavne det, des bedre odds har man for at få noget godt ud af det.

 

Tidligere blev mine valg ikke truffet særligt bevidst, de blev truffet fra rygraden, for at overleve. Jeg greb
ud efter det nærmeste strå, det jeg allerede kendte.

Fællesskab og samhørighed

I sådan en situation skal man ikke underkende vigtigheden af at have en gruppe omkring sig, som jeg oplevede i forløbet i Plateau. Det var det helt modsatte af at være alene. Det var fællesskab. Der opstod en samhørighed, for vi stod alle sammen i en transformationsproces. Vi var alle sammen midt i et skifte i livet, ’seenagers’ (seniorudgaven af teenager), os som skal til at starte vores liv forfra efter tiden med børn. Det var den overvejende følelse. Alle ved jo, at teenager-tiden er en transformation og at det er svært. Men ikke alle ved, at seenager-tiden faktisk er det samme.

 

Godt at stoppe op og trække vejret

Før Plateau blev mine valg ikke truffet særlig bevidst, de blev truffet fra rygraden, for at overleve. Jeg greb ud efter det nærmeste strå, det jeg allerede kendte. Jeg vidste godt, hvad jeg grundlæggende ville væk fra, men jeg var ikke helt klar over, hvor jeg ville hen?

Det var godt for mig at få tid til at stoppe op og trække vejret. Det gav mig ro, og jeg blev bevidst om, at jeg selv bestemmer. Jeg bestemmer selv, hvad det er jeg vil. Det er jo næsten så banalt, helt dumt, at det overhovedet er noget man skal lære, men det skulle jeg.

Jeg vidste godt, hvad jeg grundlæggende ville væk fra, men jeg var ikke helt klar over, hvor jeg ville hen.

Små tings betydning

Det er gået op for mig at små ting har betydning. Det har hjulpet mig til at holde op med at ryge efter 38 år. At stoppe med at ryge er ligesom alt muligt andet. Da jeg besluttede mig for, at jeg ikke længere gad at være ryger, kunne jeg lægge det til side. Rygestoppet går godt. Nu prøver jeg så at tabe den vægt, jeg har taget på, siden jeg er holdt op med at ryge. Jeg har smidt otte centimeter rundt om maven.


Genopdage mig selv

Jeg kan huske jeg læste en dødannonce om en kvinde med en kæmpe stor hat. De efterladte skrev om dette utroligt festlige menneske. Da jeg læste dødsannoncen, kunne jeg mærke, at jeg gerne ville være som hende. Jeg vil gerne have et lignede eftermæle. Jeg har en fornemmelse af, at det har været mig engang. For 25 år siden, var det mig. Det gik op for mig, at hende ville jeg gerne finde igen. Jeg vil gerne være hende med den kæmpe store hat. Det var ret barnligt og fjollet, men jeg kunne bare mærke, at det også var okay med sådan en drøm.


Min største frygt er at blive ensom

Min største frygt er at blive ensom, så jeg har lagt en plan for at undgå at ende mutters alene og kigge ind i væggen. At undgå ensomhed er grundlæggende et spørgsmål om at invitere gæster indenfor, så nu åbner jeg mit hjem hver onsdag og inviterer til mad. Det er en struktur, der kommer frygten til livs.


Små sejre hver dag

Jeg er ude på en lang rejse, og jeg nagler små sejre hver dag. Forandringer sker ikke lige med et slag, men stille og roligt får jeg vendt det hele, sten for sten. Det kan jeg – og det har jeg lært nu.

Mine ti indsigter

  • Jeg skal træffe bevidste valg og ikke gribe ud efter det nærmeste og velkendte.
  • Jeg skal være bevidst om, at jeg faktisk selv bestemmer, hvad jeg vil.
  • Huske på at små ting har betydning.
  • Jo mere præcist, jeg ved, hvad jeg vil, jo lettere er det at nå målet.
  • Jeg er ikke den eneste, der starter fuldstændig forfra.
  • Jeg er i gang med at finde den gamle Kris igen.
  • Min største frygt er ensomhed, så jeg lægger planer for, hvordan jeg kan åbne mit hjem.
  • Forandringer sker ikke med et slag, men stille og roligt.
  • Jeg er på en lang rejse, og fejrer små sejre hver eneste dag. Det er en god rejse.
  • At jeg har taget ansvaret tilbage og ændret mange ting allerede. fx er jeg stoppet med at ryge, jeg dyrker motion, går til yoga og er begyndt at spise sundt. Og det hele føles rigtig godt.

Slip din
drøm fri

Skab forandringer i dit liv. Hold dig opdateret med inspiration, værktøjer og gode tilbud.